Gastlessen circulaire economie

In samenwerking met Jesse de Klerk biedt Leer-Wijs gastlessen circulaire economie aan. Jesse de Klerk is begonnen met Leer-Wijs en na het behalen van de master circulaire economie is Jesse het bedrijfsleven ingestapt. Maar zijn passie voor onderwijs blijft. Daarom hebben we samen besloten om de gastlessen te blijven aanbieden.

In het bedrijfsleven zet Jesse zich in om bedrijven toekomstbestendig te blijven houden. Om toekomstbestendig te blijven, zullen zij circulaire principes moeten toepassen. Een bekend onderdeel van de circulaire economie is het sluiten van reststromen. Maar circulaire economie gaat om meer, véél meer. Een ander belangrijk component is kennis delen.

Tijdens de gastlessen circulaire economie delen wij graag die kennis. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen nu al weten, hoe wij nu met de wereld omgaan. Dat deze omgang anders kan. En dat het er steeds meer op gaat lijken dat de omgang gaat veranderen. Dat het anders moet zullen wij niet expliciet zeggen, wij willen dat de leerling een eigen mening vormt over het onderwerp.

Het onderwerp circulaire economie is breed. Verschillende onderdelen van circulaire economie hebben raakvlakken met economie en bedrijfseconomie (m&o). In de gastles staat interactie met de groep centraal. Op die manier houden we de gastles luchtig én leerzaam.

Mogelijke onderwerpen voor gastlessen circulaire economie zijn:
Nieuwe businessmodellen
Welke soorten businessmodellen zijn gewenst in een circulaire economie? En wat beteken deze businessmodellen voor bedrijven in hun: DNA, gedachten en financiën?

De circulaire economie
Bij dit onderwerp zullen we de aandacht leggen op de beginselen van een circulaire economie. Wat houdt een circulaire economie in? En wat zijn eigenlijk de kenmerken van de huidige economie? Verder zullen de leerlingen kennismaken met de mogelijkheden van een circulaire economie en zullen we het hebben over de gevolgen van de huidige economie voor de mens en het milieu.

De stad van de toekomst
De steden zoals wij die nu kennen zijn slecht voor mens en milieu. De luchtkwaliteit in steden is minder goed dan op het platteland en er wordt meer CO2 uitgestoten dan gebonden. Maar hoe zorgen we ervoor dat de steden beter worden voor mens en milieu? Kunnen we in steden óók gewassen verbouwen? En zo ja, hoe dan?

– Blik op het huidige kapitalisme
We beginnen met de basis. Wat is kapitalisme eigenlijk? Welke vormen van kapitalisme bestaan er en wat zijn hier de kenmerken van? Verder zullen we het hebben over de gevolgen van kapitalisme voor de wereld (goed én slecht). Vervolgens gaan we kijken naar het gedrag dat kapitalisme stimuleert en ontmoedigt.

Welke onderwerpen we gaan bespreken, kunnen we overleggen. Samen kunnen we een mooie gastles gaan vormgeven. En misschien kunnen we ook wel breder kijken dan alleen een gastles. Door bijvoorbeeld in de keuzetijd van de vakken economie en bedrijfseconomie (m&o) een project op te zetten, op het gebied van circulaire economie. Of wat dacht je van in 4 havo en 5 vwo een gastles geven, om leerlingen te inspireren om een (economisch) duurzaam profielwerkstukonderwerp te kiezen! Neem gerust contact met ons op. Dan bekijken we samen de wensen en mogelijkheden.

Jesse de Klerk